Custom Search

Olvasónapló kedvelők

szavazás

Melyik olvasónapló kerüljön fel a honlapunkra legközelebb?
 

Erich Kästner: A repülő osztály (olvasónapló)

A híres szerző, akitől biztos ismeritek A két Lottit vagy a Lassiet, egy izgalmas történetet mesél el német kisdiákokról, akik egy osztályba járnak, együtt laknak az internátusban, harcolnak a reáliskolásokkal, színdarabot írnak és adnak elő, és közben megértik, mi az igazi barátság és szeretet.

 

Szereplők:
Kästner, az író; Kästnerné, Az író anyja; Jonny Trotz, A hajóskapitány; Martin; Matthias; Sebastian; Uli; Fridolin; Kreuzkamm; Kreuzkamm tanár úr; Egerland; Egerland anyja; A Nemdohányzó; Justus, Doktor Bökh; gimnazisták; tanárok; reáliskolások; utasok; állomásfőnök; ápolónő stb.

Helyszínek:
Berlin; Zugspitze lábánál; New York és Berlin közötti tengeri út; Kirchberg; Hermsdorf; Martinék otthona

A rövid tartalom:

Az előszó első része
Kästnerné pöröl fiával, aki évek óta halasztgatja megírni karácsonyi történetét. Elhatározza, hogy a nyár közepén elküldi egy olyan helyre a fiát, ahol hó van, amitől ihletet kaphat. Elutazik Felső-Bajorországba, ahol a Zugspitzén van hó nyáron is, és ott írja meg történetét.

Az előszó második része
Kellemesen tölti az idejét és mielőtt belekezd a történetbe, elmesél egy másikat egy kisfiúról, akinek amerikai anyukája és német apukája volt, akik sokat veszekedtek. Aztán egy nap anyja megszökött és apja nem akarta felnevelni a 4 éves fiút, feltette tehát egy hajóra, amely Németországba ment, rábízta a kapitányra azzal, hogy majd várják a nagyszülei a kis Jonny Trotzot. Természetesen senki nem volt a kikötőben, amikor megérkeztek, és a kapitány egy nővéréhez vitte a gyermeket, majd egy internátusba küldte. Miközben megmagyarázza, mi az az internátus, elmeséli, hogy miközben ír, nagyon szép táj és barátságos állatok veszik körül: Gottfried, a pillangó, Eduard, a tehén.
Jonny a János Zsigmond Gimnázium internátusába kerül, ami a karácsonyi történet helyszíne és ott nagyon sokat olvas és titokban történeteket ír.

1. fejezet
A kirchbergii internátusban megismerkedünk az örökké éhes Matthiassal, a kicsit bátortalan Ulittal, Jonnyval, a költővel, Sebastiannal és az osztályelső Martinnal. Készülnek a karácsonyi darabra, harcolnak a próbateremért a felsősökkel, akik táncpróbát tartanának. Megismerjük a darabot, amit próbálnak és belepillantunk a próbába. A darab címe A repülő osztály, és arról szól, hogy a jövőben a földrajz órán az osztály elrepül majd minden helyszínre, ahol megnézi a tananyagot. Járnak a Vezúvnál, a piramisoknál, ott egy múmia elviszi a lánynak öltözött Ulit magával. Majd az Északi-sarkra mennek. Aztán a tanár úr miatt az égbe szállnak és ott Szent Péterrel találkoznak, aki a karácsonyt ünnepli. Visszaadja Ulit és együtt éneklik a Csendes éjt.
Alig kezdik el a próbát, beront Fridolin és elmondja, hogy a reáliskolások megtámadták őt és Kreuzkamot, megverték őket és Kreuzkammot foglyul is ejtettéék a német dolgozatfüzetekkel együtt. Az összes fiú elrohan, hogy bosszút álljon.

2. fejezet
A Nemdohányzónál találkoztak, ami nem egy hely, hanem egy ember, akinek a valódi nevét senki sem tudta. A férfi nagyon is sokat dohányzik, de nem azért nevezték így, hanem mert vasúti másodosztályú nemdohányzó kocsikban lakikk. Nagyon szeretik őt a fiúk, talán majdnem annyira, mint osztályfőnökükeket, Doktor Bökhöt, aki igazságossága miatt Justusnak neveznek.
Nemdohányzó azt mondja a fiúknak, hogy zongorát tanít a városban, de az a hír járta, hogy egy füstös kocsmában zongorázik. A fiúkat nem érdekeli túlságosan. Uli és Matthias kint megvárja a fiúkat és arról beszélnek, hogy Uli nem tudja legyőzni gyávaságát, Matthias pedig nagyon butának tartja magát, bár biztos benne, hogy bokszoló lesz, és ahhoz nem kell sok ész.
A fiúk közben elmodják egy korábbi harcukat a reáliskolásokkal egy zászló miatt és elhatározzák, hogy visszaszerzik a dolgozatfüzeteket. Elhangzik Bökh neve, és úgy tűnik, Nemdohányzó ismerte Őt valaha. A fiúk elrohannak a városba.

3. fejezet
A fiúk rohannak a városba és hívnak pár harmadikost is a kiszabadításhoz. Martin felderítő körútra megy, Sebastian pedig becsönget a reáliskolások vezéréhez, Egerlandékhoz. Megtudja az anyukától, hogy valószínűleg a pincében őrzik Kreuzkammot. Beszél Egerlanddal, aki bocsánatkérő levelet kér cserébe Kreuzkammért. A fiúk nem állnak rá, és elhatározzák, megtámadják az épületet, de ott terem Nemdohányzó és azt javasolja, hogy hívják inkább párbajra a reáliskolások legnagyobbját, és azzal verekedjen meg Matthias. Ez döntsön el mindent.

4. fejezet
A párbaj lezajlik és Matthias iszonyatosan elveri a másik csapat legerősebbét. A reáliskolások mégsem adják ki Kreuzkammot. Ezt még az ellenséges csapat vezére, Egerland is szégyenli. Matthias és Sebastian hátrahagyják a többieket, hogy hócsatázzanak és közben kiszabadítják a foglyot, bár a dolgozatfüzeteknek már csak a hamvait tudják megmenteni. Jól elverik a két őrzőt és visszaszaladnak a hócsatába. Megnyerik ezt a csatát is. A reáliskolások dühüket a foglyon akarják kitölteni, de az már messze jár. Egerland lemond a vezérségről.

5. fejezet
Egy nyolcadikos, akit szép Theodornak neveznek, már ott áll az internátus kapujában és várja a fiúkat. Örül, hogy elkapta őket és viheti a nevelőtanárhoz, doktor Bökh-öz. Bökh-nek elmondják a fiúk, hogy miért is kellett elmenniük és Ő megdicséri őket, bár nem érti, hogy miért nem kértek tőle engedélyt. A karácsony utáni hétvégére megvonja tőlük a kimenőjüket, de megígéri, hogy aznap estére vendégei lesznek a fiúk egy kakaóra. Elmesél egy történetet magáról, amikor még ő volt negyedikes ebben a gimnáziumban és napról napra kiszökdösött, mert édesanyja kórházban feküdt. Mindeannyiszor elkapták és megbüntették, de ő mindig elszökött. Aztán egy barátja vállalta, hogy bezárják helyette, hogy ő elmehessen anyjához. Végül az igazgató megértette az indokokat, és a fiú elhatározta, hogy ebben az iskolában egyszer ő lesz a nevelőtanár, hogy a gyerekeknek legyen valakijük, akinek mindent elmondhatnak. Barátjával együtt maradtak addig, míg egy nap annak meghalt a felesége és a gyermeke és ekkor a barátja eltűnt örökre.
A fiúk megbeszélték, hogy ez a barát nem lehet más, mint Nemdohányzó.

6. fejezet
Vacsora után Martin megírja a névsort a német dolgozatjegyeknek, majd átkéretzkedik a többi hálóterembe, hogy összeírja a jegyeket. A szép Theodora már nem olyan szigorú. Rá is hatott Justus története. Martin és Jonny megbeszélik, hogy másnap összehozzák Justust és Nemdohányzót.
Martin egy gyönyörű képet fest a szüleinek. Martin igen tehetséges. Matthiast megviccelik a fiúk és a nyolcadikosok szellemjárást rendeznek. Végül lecsendesnek a szobák és csak Jonny ül az ablakpárkányon és arról ábrándozik, hogy egyszer vidéken fog élni, öt gyereke lesz, akiknek jó apja lesz és rendes feleséget választ magának és Martin is ott lakik majd velük és fest, ő pedig könyveket ír.

7. fejezet
Az iskolában el kell mondani Kreuzkamm tanár úrnak a történteket. A tanár szidja Kreuzkamm (szüleit vagyis magát is), hogy észre sem veszik, hogy fiúk eltűnt előző este. Az osztály nevet, Közben Ulit még óra előtt feltették egy papírkosárban a plafonra, és ezért az egész osztály egy iszonyatos dolgozatot ír. Megérkezik a posta, sokan megkapják otthonról az útiköltségüket a karácsonyi szünetre. Matthias kifizeti tartozásait és mindenkinek rögtön vesz kalácsot, Martin pedig zsebrevágja az anyja levelét, mert egy csendes zugban akarja majd elolvasni. Jonny és Martin iskola után elviszik Bökh-öt Nemdohányzóhoz. Nagyon boldoggá teszi őket is, hogy a két régi barát újra egymásra talál.

8. fejezet
Matthias mindenkit megvendégel kaláccsal és elpróbálják a darabot. Közben Uli kimegy a sportpályára, ahol már sokan várják és bejelenti, hogy a létra legfelső fokáról leugrik az esernyőjével. A fiúk csak akkor érnek ki a pályára, amikor már Uli ugrik. Természetesen az ernyő rögtön kifordul és Uli lezuhan a jégre. A fiúk rögtön rohannak Nemdohányzóért, hiszen ő orvos volt valaha. Ulinak csak a lába törik el.
Martin egy félreeső zongoraszobában végre elolvashatja anyja levelét. Csak 5 márkányi bélyeg van benne. Pedig az útiköltség 8 márka. Anyja nem tudott többet küldeni, mert nagyon szegények. Martinnak majd megszakad a szíve, hogy nem mehet haza anyjához karácsonyra.

9. fejezet
A hálószobákban mindenki Uli tettéről beszél és mindenki nagyon bátor dolognak tartja, kivéve Sebastiant, aki elmondja, hogy a bátorság és a kétségbeesés nem ugyanaz. Bevallja, hogy ő sem bátor, csak megtanulta nem kimutatni. Közben Matthias engedélyt kér Justustól, hogy Ulival maradhasson a szünetre, de nem maradhat. Azért sikerül beszöknie a kis barátjához, amin persze rajtakapják. Martin azon tűnődik, hogy milyen igazságtalan az élet, hiszen Jonnynak nincsennek szülei, Uli pedig megsérült, de neki szülei is vannak, egészséges, mégsem tud hazamenni. A barátai is észreveszik szomorúságát, de ő nem árul el semmit. Közben rájönnek, hogy Ulit helyettesítenie kell valakinek. Megtalálják a harmadikos Stöckert, aki el van ragadtatva az ötlettől.
Justus elmegy a barátjához, a kétes hírű helyre, ahol esténként Nemdohányzó zongorázik, és meggyőzi, hogy legyen a kollégium orvosa. Nemdohányzó igent mond. Hazafelé meglátják a postaládát, amiről sok élmény jut eszükbe. A postás éppen üríti a ládát, amiben benne van Martin levele a szüleihez. Megígéri a levélben, hogy nem fog sírni és jól fogja érezni magát, persze már a levél írásakor is tudta, hogy ez nem fog menni.

10. fejezet
Az utolsó tanítási napon már senki sem tud koncentrálni. Martin szórakozottsága Justusnak is feltűnik. Kicsit durván beszél Martin minden barátjával, akik csak a karácsonyról vagy a hazalátogatásról faggatjék. Ők nem értik az egészet. A darab nagy tapsot és elismerést kap, Stöckernek egyenesen hatalmas sikere van. Az előadás után bejelentik, hogy Nemdohányzó az új iskolaorvos. Ezután Nemdohányzónak átadják a fiúk a karácsonyra szánt ajándékokat, aki nagyon meghatódik és mesél kicsit a saját gyermekkoráról és arról, hogy milyen fontos, hogy a fiatalságot megőrizzük magunkban. A fiúknak nagyon tetszik a beszéd. Éjszaka Justus végigjárja a hálótermeket és megáll Martin ágya mellett, aki álmában is azt hajtogatja, hogy sírni szigorúan tilos! Justus nem érti, mi történhetett ezzel a fiúval.

11. fejezet
Az iskola zsibong a csomagoló diákoktól. Némelyek már délelőtt elmennek, mások a déli vagy a délutáni vonattal utaznak haza a szünetre. Hatalmas a tolongás a pályaudvaron is. Szép lassan a fiúk mind elmennek. Csak Uli marad, akit meglátogatnak a szülei és Jonny, akihez pár nap múlva eljön a hajóskapitány, és persze Martin.
Martint egyedül találja Justus a kuglipályán és kiderül a nagy titok, hogy a pénz miatt nem tud hazautazni. Justus ad neki 20 márkát. A fiú repül haza örömében. Összetalákozik Jonnyval, aki nem túl boldog, de nem is teljesen boldogtalan, hiszen várja a kapitányt. Martin még ajándékokat is tud venni a szüleinek.

12. fejezet
Karácsony este hihetetlen hófúvás van egész Kelet-Európában. Martin szülei a sötétben ülnek és nagyon szomorúak a fiúk nélkül. Nézegetik a festményt, amit Martin küldött és nagyon tetszik nekik, de nagyon szomorúak. Aztán egyszercsak megérkezik Martin. Ő maga az ajándék, de a fiú szivart is hoz apjának és papucsot anyjának. Sehol sem boldogabbak náluk akkor a Földön. Még aznap este köszönő képeslapot küldenek Justusnak. A képet rá természetesen Martin rajzolja. Egy síró kisfiúhoz egy szárnyas férfi száll le tömött pénztárcával, a háttérben egy vonat áll, amiből kinő egy karácsonyfa.
Elsétálnak együtt a postáig, és hazafelé Martin lát egy hullócsillagot és azt kívánja, hogy mindannyian: Uli, Matthias, Sebastian, Jonny, Justus, a Nemdohányzó, a szülei és ő is legyenek nagyon boldogok.

Utószó
Visszatérünk az író világában, aki elmondja, hogy 5 héten át volt a Zugspitze lábánál, minden nap érte jött Eduárd a tehén, Gottfried, a pillangó egy nap már nem jött el, mert a pillangók nem élnek sokáig. Ő befejezte a történetét, és most, mikor az utószót írja éppen Berlinben van ismét. Egyszercsak megpillantja Jonnyt és a kapitányt. Megszólítja őket és elmondja, hogy megírta a történetüket, érdeklődik, hogy mindenki jól van-e. Azon tűnődik, anyja mennyire boldog lesz majd, ha elmondja neki, hogy találkozott Jonnyval.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal használatával, bármely linkre való kattintással Ön hozzájárul, hogy a weboldal cookie-kat használjon. Részletes leírás