Custom Search

Olvasónapló kedvelők

szavazás

Melyik olvasónapló kerüljön fel a honlapunkra legközelebb?
 

Kármán József: Fanni hagyományai

A kerettörténetből tudjuk meg az előzményeket. A Fanni hagyományai nem más, mint egy ifjú hajadonnak, Fanninak a naplója. Egy ismeretlen férfi küldi el a naplót, és a barátnőjének írt leveleit az Uránia szerkesztőségébe. A kísérő levél ajánlásából megismerhetjük az ifjú lány szomorú történetét, és életének utolsó óráit. A leány édesanyja korán meghalt, Fanni apja új asszonyt hozott a házhoz, aki nem törődött a leánnyal. Apja ridegen és keményen bánt vele, mostohájától sem számíthatott semmi jóra, mindössze arra volt jó, hogy mostohatestvéreit kiszolgálja. A szerény, kedves, csendes lány beteg lett, szenvedéseit némán tűrte. Apja rájött, hogy mekkorát vétett leánya ellen, és azzal próbálja jóvátenni bűneit, hogy lelkiismeretesen ápolja betegágyán.

 

Fanni, mivel nem akarja édesapját megbántani, nem árulja el, hogy rideg viselkedésével mennyi bánatot okozott neki. Ezután a bevezetés után olvashatjuk a “napi jegyzéseket és leveleket”. Fanni, otthonról a veteményeskert lugasába szokott elvonulni, ha békességre és nyugalomra vágyik. Fanni életében az örömteli változást az jelenti, amikor megismerkedik a falu zsellérkunyhójába költöző asszonnyal, és két kedves gyerekével. Az asszonytól megtudja, hogy nemesi származású, hajdan jobb napokat látott. Fiatalon egy báró felesége lett, a férfi királyi hivatali fizetéséből azonban nem tudta biztosítani családjának a megfelelő életet. A báró fiatalon meghalt, így az asszony egyedül maradt, és mindenét el kellett adnia, hogy hitelezőit ki tudja elégíteni. Ezért jött falura, hogy ismerős ne legyen tanúja szegénységnek.

 

Fanni összebarátkozik a szomorú sorsú asszonnyal, L.nével. Amiben tud, próbál a családnak segíteni, ruhát varr a gyermekeknek, apja és családja azonban nem nézik jó szemmel, hogy nem a rangjához illő emberek társaságát keresi.

Fanni találkozik gyermekkori barátaival is, de rá kell döbbennie, hogy bár jómódban élnek, de szívükben nincs szeretet, csak a külsőségek érdeklik őket.

Fanni egyre jobban vágyik szeretetre, megértésre, kedvességre. Barátnője beszél neki először a szerelemről, biztatja, hogy keresse a társaságot, ne ítélje magát magányosságra.

Fanni családjával együtt hivatalos a szomszéd nemesi kúriába. Bár Fanninak egész nap a testvéreinek kell segíteni, magára alig jut ideje, szépsége még egyszerű ruhájában is kitűnik a sok agyoncicomázott kisasszony között. Fanni itt ismerkedik meg T-ai Józseffel, és egymásba szeretnek. Az ifjú hamarosan gyakori vendég lesz Fanniék házában. Fanni néhány boldog hetet él át, Teréz, a szomszéd nemesúr lánya újra meghívja a társaságot, és hosszas könyörgésre Fanni is velük tarthat. Itt újra viszontláthatja szerelmét. A fiatalok boldogsága azonban nem tarthat sokáig, pletykálni kezdenek róluk. Fanni apja azonnal haza akarja vinni a lányát. Számon kéri Fannitól, hogy süllyedhetett odáig, hogy egy ingyenélővel adja össze magát, hiszen neki csak a föld, a vagyon számít, az érzelmekkel nem törődik. Teréznek nagy nehezen sikerül elérnie, hogy még egy hetet velük tölthessen Fanni, a boldogságnak azonban már vége. Közben megérkezik gróf É.- né, aki összebarátkozik Fannival. A lány mesél neki szomorú sorsú barátnőjéről és kiderül, hogy a két asszony ismeri egymást, és azonnal kocsit küld a bárónéért és gyermekeiért. Így bár az asszony sorsa jobbra fordul, de Fanni elveszti egyetlen barátnőjét, újra magányos lesz.

Eljön az utazás napja, Fanninak el kell válnia az ifjútól. A lány elájul, miközben minden mozdulatát árgus szemekkel figyelik, és rosszallásukat fejezik ki, hogy ennyire kimutatja érzelmeit. Otthon egyre rosszabb lesz a sorsa, megértést senkitől sem várhat, érzéseit, szenvedésit kigúnyolják, a szerelem betegének csúfolják.

A családja unszolására még részt vesz egy társasági összejövetelen, ahol szörnyű megaláztatás éri. Mikor beszélgetni kezd két fiatal leánnyal, az anyjuk a lányokat azonnal elparancsolja Fanni mellől. Így kell Fanninak rádöbbennie, hogy hírbe hozták az ifjúval. El kell viselnie még mostohaanyja kegyetlen szemrehányásait is. Úgy érzi, minden elveszett, számára már semmi remény nincs, egyetlen sétája a temetőbe vezet. Fanni egyre betegebb lesz, majd csendesen meghal. Írásait, leveleit lepecsételve szerelmének hagyja hátra, akiért oly sok szenvedést kellett kiállnia, és akivel a boldogságot csak a másvilágon találhatja meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal használatával, bármely linkre való kattintással Ön hozzájárul, hogy a weboldal cookie-kat használjon. Részletes leírás